Saga och sägen

 

Folktron har för längesedan skapat ett omfattande galleri av spöken, troll och naturväsen. Dessutom har olika fenomen och formationer i landskapet fått sin förklaring. Följ med på en resa i bild genom människors föreställningsvärld i gångna tider.

 

 

Tors-kalla-Hyssna

Tors källa i Hyssna, Marks kommun, har magiska egenskaper. Hit gick flickorna för att stilla sin nyfikenhet: i källans vatten kunde de nämligen få se en spegelbild av den de skulle gifta sig med.

 

 

Dodas-julotta

 

På natten till juldagen firar de döda sin julotta - någon timme innan vanligt folk sätter sig tillrätta i kyrkbänkarna. Det finns många berättelser om kvinnan som kom till kyrkan alltför tidigt och hamnade mitt bland socknens avlidna. Hon upptäcktes och jagades ut men klarade livhanken med nöd och näppe. Bild ur "Jul i Halland" av Lars Grimbeck och Stefan Gustafsson.

 

 

 

guldpelare

Trollen firar också jul, precis som människor. Virsehatt är ett mytomspunnet berg som reser sig likt en kupol över landskapet nära Oskarström i halländska Nissadalen. På julnatten lyfts berget upp i luften av stöttor i renaste guld och det blottade innanmätet badar i ljus. Trollen har julagille och människor gör klokast i att inte störa festen.

 

 

arsgang.

Julaftons kväll var rätt tidpunkt att skåda in i framtiden. Metoden kallades att gå årsgång. Genom att iaktta särskilda ritualer, som att vandra tre varv runt kyrkan, kunde man utröna ifall den kommande skörden skulle bli bra eller dålig och vilka i socknen som stod på tur att lämna de levandes skara. Men det gällde att hålla ögonen öppna och tyda alla tecken rätt.

 

 

kungsbjar-asige

På Kungsbjär i Asige i mellersta Halland har det funnits en kungaborg, det hörs på namnet. Berget är högt och kan vara besvärligt att bestiga så det är inte konstigt att folk i bygden fantiserat kring platsen. Bilden är avsedd för en folder om sagobygden i Asige.

 

 

hagbard-utkladd

Till Asige knyts sagan om Hagbard och Signe. De hade en kärleksrelation som inte sågs med blida ögon av Signes pappa som var kung. Hagbard tog på sig kvinnokläder och smög in i Signes "jungfrubur" men upptäcktes och togs till fånga.

 

 

 

hagbards-galge

Hagbard dömdes till döden för sitt tilltag och skulle hängas. För att pröva om kärleken till Signe var besvarad bad han att bödeln först skulle hissa upp manteln. När Signe såg vad hon trodde var sin älskade dingla i galgen tände hon eld på huset och brann inne. Stärkt och glad i sinnet kunde Hagbard nu ta farväl av jordelivet. Galgplatsen i form av två resta stenar står kvar än i dag och är ett av Hallands mest kända fornminnen.

 

 

trollen-i-langaberg-asige

Trollen troddes bo i Asige, på Långaberg. De var hjälpsamma och kunde mycket väl låna ut en rejäl gryta till människorna.

 

 

danska-fall

I närheten av Simlångsdalen, i Halmstads kommun, ligger Danska fall i ån Assman. Enligt sägnen har fallet fått sitt namn av att en dansk truppstyrka misslyckades med att ta sig över ån och istället störtade ner i det forsande vattnet. Det hände under 1600-talet när danska och svenska kronan stred om gränslandskapet Halland.

 

 

 

 

hostena-kalla

Höstena källa ligger intill Ätran i Ljungby socken i Halland. Vatten bubblar ständigt upp ur källan som ansågs bottenlös. Folk visste att berätta om bonden som råkade köra ner i vattnet och försvann under ytan. Han dök upp i Ätran långt borta i Falkenberg! Höstena källa ingår i Ekomuseum nedre Ätradalen och bilden är avsedd för en informationstavla.

 

 

 

brante-kalla

Källor har ofta satt igång människors fantasi. Brante källa på Hallandsås var en offerkälla dit folk i trakten gick för att få sina önskningar uppfyllda. För en piga kunde en nål vara en lämplig offergåva. Bilden användes till en skylt utmed vandringsslingan Osbecksrundan.

 

 

drabbning

I en klyfta vid Liagärde i Hyssna, Marks kommun, berättas det att svenskar och danskar drabbade samman i ett av otaliga gränskrig. Bild till informationstavla vid Liagärde naturreservat.

 

 

sjora

Liagärde ligger vid Stora Hålsjön där sjörået håller till. Det gäller för alla män att passa sig för hennes förförelsekonster. Hon vill locka med dem ner i djupet till evig olycka. Det bästa sättet att avslöja sjörået är att kika på henne bakifrån: hon är ihålig som en murken trädstam.

 

 

 

tomten-och-drangen

Den halländske gårdstomten är inte att leka med. En elak dräng stack tomten i benet med hötjugan, men det fick han bittert ångra. Tomten tog tag i drängen och kastade honom över huset. Innan drängen tog mark på andra sidan var tomten där och fångade upp honom och kastade iväg honom igen. Så höll det på, ända tills drängen slutligen hamnade i gödselhögen. Men då hade han lärt sig en läxa. Bild ur "Jul i Halland" av Lars Grimbeck och Stefan Gustafsson.

 

 

drake

Drakar hör sagorna till. Den här glada eldsprutaren användes i programbladet till Kålle Gunnarssons uppsättning av Bröderna Lejonhjärta i Falkenberg.